Warmtepomp is nu al de investering waard

Vanaf 2025 moeten alle nieuwbouwwoningen verplicht onafhankelijk gemaakt zijn van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. De toepassing van de warmtepomp wordt zo verplicht. Al wordt ook vandaag al vaker gekozen voor een warmtepomp dan voor fossiele energiebronnen.

Begin 2022 kwam het eerste verbod op het plaatsen van een nieuwe stookolieketel. Een eerste start in het verbannen van fossiele brandstoffen dat nu een versnelling hoger schakelt. De meest recente beslissing houdt in dat het verbod op een aardgasaansluiting in een nieuwbouwwoning in Vlaanderen al vanaf 2025 ingaat. Voor omgevingsvergunningsaanvragen voor nieuwbouw vanaf 2023 is er overigens geen aardgasaansluiting meer toegestaan in nieuwbouwprojecten en verkavelingen vanaf vijf wooneenheden.

Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2023 legt de EPB-regelgeving een hoger aandeel aan hernieuwbare energie op bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties, en is een ve​rwarming op lage temperatuur verplicht voor nieuwbouw.

KOSTENEFFICIËNT WARMEN EN KOELEN

Het oorspronkelijke plan om vanaf 2023 (hybride) warmtepompen te verplichten in nieuwbouw is intussen geschrapt. Voor de consument zijn niethybride (elektrische) warmtepompen een kostenefficiënte manier van verwarmen en koelen. Bovendien is het een pak milieuvriendelijker.Uit een recente rondvraag bij de leden van Embuild Vlaanderen blijkt de lucht-water warmtepomp het populairste type te zijn bij nieuwbouw. De lucht-lucht warmtepompen worden op vandaag minder toegepast. Ook geothermische warmtepompen, die de hoogste efficiëntie bieden, worden steeds vaker toegepast", aldus Marc Dillen, directeur-generaal bij Embuild Vlaanderen.

"Nieuwbouw is vandaag erg energie-efficiënt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen." (bron: Energiesparen.be, Embuild Vlaanderen)