Wat is een luchtdichtheidstest?

Een luchtdichtheidstest kan op alle gebouwen (woningen, appartementen, kantoren, …) worden uitgevoerd en wordt in de volksmond ook soms blowerdoortest genoemd.

Aan de hand van een ventilator die door middel van een doek en een kader wordt ingebouwd in een raam- of deuropening, wordt een druktest uitgevoerd op de woning.  

Doeleinden?

Het uitvoeren van een luchtdichtheidstest kan verschillende doeleinden hebben:

  1. Gebouwen kunnen op vandaag een zeer groot energieverbruik hebben, waardoor het voor de eigenaar voordelig is om te weten waar de grote pijnpunten zitten en waar bijgevolg veel warmte verloren gaat.
  2. Eigenaars die hun woning verkopen of verhuren moeten op vandaag verplicht een EPC-attest kunnen voorleggen aan de nieuwe kandidaat eigenaars.
    Veel eigenaars weten daarbij niet dat een luchtdichtheidstest een aanzienlijke winst kan opleveren op het EPC kengetal!
    Op één voorwaarde natuurlijk, dat we te maken hebben met een gebouw dat reeds in goede staat verkeerd, zodat de test een mooi resultaat kan opleveren.
  3. Maar evengoed hebben we te maken met een NIEUWBOUW project en zal in vele gevallen het uitvoeren van een luchtdichtheidstest een aanzienlijke winst opleveren op het E-peil maar evenzeer op het S-peil.
    Men kan soms spreken van 10 of meer E-peil punten per unit.

Aarzel dan niet om ons te contacteren ER-BONTE zal je dan zo snel mogelijk​​ van dienst zijn.